Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η κληρονομιά

Ήταν φθινόπωρο του 2000 όταν ο ξάδερφος μου είπε πως ο πεθερός του είχε σε μια αποθήκη έξω από τη Λαμία κάτι κυψέλες παλιές και επειδή θα βγάζανε την αποθήκη για πούλημα, μου είπανε αν ήθελα να πήγαινα και όλο κάτι θα διάλεγα.

Πήγα.

Η αποθήκη θυμάμαι ήταν ένας παλιός ριζόμυλος μεταξύ Στυλίδας και Λαμίας. Εκεί περίμενα τον μπαρμπα Ηλία Τσιακατούρα. Ο μπαρμπα Ηλίας τότε 86 ετών αλλά κοτσονάτος, συνταξιούχος γεωπόνος και παλιός μερακλής μελισσοκόμος ήρθε από τη στάση στην αποθήκη από κακή συνεννόηση περπατώντας πάνω από 1500 μέτρα. Άνοιξε την αποθήκη και έτριβα τα μάτια μου. Φόρτωσα σχεδόν ένα αυτοκίνητο κυψέλες, κυψελίδια, τελάρα μέχρι και μελιτοεξαγωγέα χειροκίνητο. Το μισό υλικό και παραπάνω αχρησιμοποίητο και οι μεταχειρισμένες … πολύ καλό υλικό. Να φανταστείτε ότι αν και πέρασε μια 10ετία τις χρησιμοποιώ ακόμα. Ήταν από αυτές που έδινε κάποτε η αγροτική τράπεζα για ενίσχυση των αγροτών.

Μου τις παρέδωσε και μου ευχήθηκε να τις έχω πάντα γεμάτες με γερά μελίσσια και φορτωμένες με μέλια. Η ευχή του όλα αυτά τα χρόνια με επισκίαζε και δόξα το Θεώ έπιασε τόπο και τον ευχαριστώ πολύ. Φέτος ο παππούς Ηλίας στα 96 του και κάτι μας άφησε. Να ναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Πριν λίγες μέρες καθαρίζοντας το σπίτι του ο ξάδερφος βρήκε στη βιβλιοθήκη του ανάμεσα στα πολλάκαι μερικά βιβλία και περιοδικά μελισσοκομικά και μου τα έφερε. Την χαρά μου δεν την φανατάζεστε! Μεγάλη κληρονομιά.

Βιβλία του Νικολάου Τοπαλίδη, του Βλαδίμηρου Δερματόπουλου, του Νικολάου Μπαμπιώτη, του Άγγελου Τυπάλδου-Ξυδιά και αρκετά περιοδικά Μελισσοκομική Ελλάς.




Ακόμα δεν τα διάβασα αλλά από μια ματιά που έριξα πρέπει να περιέχουν μεγάλο θησαυρό γνώσεων για την μελισσοκομία καθώς και πολλά στοιχεία για την προπολεμική και μεταπολεμική μελισσοκομία της Ελλάδος και την μεταβατική περίοδο από το κοφίνι στην σημερινή κυψέλη. Στην εισαγωγή του βιβλίου «Καλά μελίσσια» του Άγγελου Τυπάλδου-Ξυδιά σελ. 19 βρήκα τούτο που μ’ εντυπωσίασε.

Φυσικά μιλάει για την περίοδο 1935-1965 αφού αυτά γράφτηκαν το 1965 από τον αείμνηστο Νικολαΐδη: «την πρόοδο που εσημείωσε η μελισσοκομία μας την τελευταία τριαντακονταετία την εβοήθησε σημαντικά το κράτος που [τας ελλείψεις και τα λάθη του είμεθα πάντοτε έτοιμοι να βλέπωμεν και να κατακρίνωμεν, τας δε παρεχομένας υπηρεσίας του δυσκολευόμεθα να αναγνωρίσωμεν] ».

Το συγκεκριμένο κομμάτι με εντυπωσίασε γιατί κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα.


Τώρα χειμώνας έρχεται οπότε θα χουμε χρόνο με την ησυχία μας να τα ξεκοκαλίσουμε.

10 σχόλια:

kkokinos είπε...

Σε βλεπω να φτιαχνης λαογραφικο μουσειο μελισσοκομιας Θεοδοση.Αληθεια υπαρχει τετοιο στη Μαγνησια?

ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Θεοδόση εύχομαι να σου κάνουν πάντα τέτοια δώρα και ακόμη περισσότερα γιατί από την στιγμή που θα γνωρίσεις τους θησαυρούς αυτούς θα τους μεταφέρεις και σε εμάς με τον δικό σου απλό και λιτό τρόπο
Να σε καλά φίλε

Unknown είπε...

Εύχομαι μια μέρα σε αυτό το αρχείο να μπορέσει να έχει ο κόσμος πρόσβαση..

markos aliprantis είπε...

Πραγματι θησαυρός αυτά τα βιβλία.Αν διαβάσεις κάτι καινούργιο γράψτο για να το μάθουμε και εμείς.

Antonopoulos είπε...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΗΛΙΑΣ ΤΑ ΑΦΗΣΕ ΣΕ ΚΑΛΑ ΧΕΡΙΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.
ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΥΣΑΥΡΟΣ(ΑΠ'ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΕ).
ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ...ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ...

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Καλό χειμώνα και καλό διάβασμα, είμαι σίγουρος πως μέσα αποτις επόμενες αναρτήσεις σου θα γευτούμε και εμείς τμήμα του θησαυρού αυτού.

Οσο για το κομμάτι που σου έκανε και μου έκανε εντύπωση ,έχει δίκιο ο γράφων, πάντα μας φταίει το "κράτος" λες κι εμείς κάνουμε τα πάντα για αυτό. ( ελεύθερη μετάφραση )

Anestis Ketsetzidis είπε...

Τζάκι,κρασάκι και οχι διάβασμα,αλλά μελέτη θέλουν αυτά τα παλιά.

π. Σπυρίδων Κωνσταντής είπε...

Ένα μεγάλο μπράβο στον κύρ Ηλία και να είναι ελαφρύ το χώμα...
Ένα μεγάλο μπράβο στον εξάδελφο που νοιάστηκε...
Ένα μεγάλο μπράβο και σε εσένα που παράλαβες αυτά τα κειμήλια...

Τέτοιοι θησαυροί είναι σπάνιοι και ανεκτίμητοι εγω προσπαθώ να βρώ σε παλαιοβιβλιοπωλεία αλλά δεν υπάρχουν!

Όσον αφορά το σημειωθέν κομμάτι είναι ειλικρινής διαπίστωση της έλλειψης κοινωνικής ευθύνης που διακατέχει το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας...ευθυνόφοβοι και κατακριτές του απόντος Κράτους.
Αλλά όταν δεν ζητείται ευθύνη είμαστε δικαίως αυτοδημιούργητοι και ικανοί!!!

evangelos naxios είπε...

καλη μελετη!!!

Beekeeper είπε...

Πραγματικά πέσαν σε καλά χέρια. Δυστυχώς η ψηφιοποιήση είναι χρονοβόρρα και δυσκολη αλλιώς θα σε προέτρεπα να το κανεις.

Τουλάχιστον ξέρουμε πως οτι αξιολογο βρίσκεις θα το αναρτήσεις κι εδω.

Η ιστορία με τη μετάβαση θα έχει ΄πολυ ενδιαφέρον... κανε μας μια περίληψη ανα καποτε βγάλεις ακρη