Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Δημοσίευμα Μελισσοκομικού Κέντρου Θεσσαλίας


Ως υπεύθυνος λειτουργίας του ΜΚΘ και σεβόμενος τον κο Κράγια για την ηλικία του, για τους αγώνες που έκανε για την μελισσοκομία ως πρόεδρος της ΟΜΣΕ επί σειρά ετών, για τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της ΟΜΣΕ που κατέχει, δεν θα σχολιάσω το δημοσίευμα του στην εφημερίδα ελευθερία της Λάρισας την 18/8/2010 (σελ 2) με τίτλο «Κράγιας κατά Μελισσοκομικού Κέντρου Θεσσαλίας».


Μόνον θα παραθέσω το δημοσίευμα του ΜΚΘ γιατί ρωτούν με απορία αρκετοί τι περιείχε.




Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Περδικάκι

(Το θυμάρι του βουνού)


Αυτοφυές σε πετρώδη εδάφη και σε υψόμετρο πάνω από 1500μ, το περδικάκι δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη. Η ανθοφορία του ξεκινά τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και κρατάει μέχρι τέλος Αυγούστου. Το μέλι του είναι εφάμιλλο του θυμαριού. Το μέλι ελάτου σε συνδυασμό με το περδικάκι και τα άλλα άνθη του βουνού είναι ένα άριστο χαρμάνι.


Το ρούδι, άγνωστο σε πολλούς ανθίζει και αυτό τον Αύγουστο σε μεγάλα ύψη. Το προτιμούν οι μέλισσες για την γύρη του.



Άλλα άνθη αυγουστιάτικα του βουνού…


Η δημιουργηθήσα φυσικά, μετά από κατολίσθηση, λίμνη Στεφανιάδα, σε υψόμετρο 1000μ. !

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Τρύγος στον ήλιο

Μετά από αρκετή καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε και ο τρύγος στα 25 μελίσσια που από νωρίς κατέβηκαν στους ήλιους. Η καθυστέρηση του τρύγου οφείλεται στο ότι υπήρχε πρώιμη και όψιμη σπορά ήλιου και δεύτερον στο ότι παραμέλησα τα λίγα αφού βρισκόμουν συνέχεια κοντά στα πολλά.

Τα συμπεράσματα λοιπόν από τον τρύγο είναι:

  • Το αραιό νέκταρ που απορούσα στην αρχή αν θα γίνει μέλι έδεσε και έγινε μέλι
  • Τα μελίσσια χτίσανε αρκετά ωραία κεριά
  • Στα γερά μελίσσια προστέθηκε και δεύτερος μελιττοθάλαμος κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και αυτά κράτησαν καλούς γόνους. Τα κατώτερα θα έλεγα πως μπλόκαραν και περιορίστηκε ο γόνος
  • Τα μέλια ήταν υπέρ-αρκετά και οι κερήθρες διατήρησαν το κίτρινο χρώμα
  • Ραντίσματα στους ήλιους δεν γίνανε
  • Απώλειες μελισσών δεν διαπιστώθηκαν ούτε και μαύρες μέλισσες. Τα μελίσσια διατηρήθηκαν αρκετά γερά
  • Το μέλι μετά από ανάλυση βρέθηκε με 0.6 αγωγιμότητα και 17% υγρασία. Έχει χρώμα χρυσαφί διαυγές και από γεύση θα έλεγα πως έχει αρκετό μέλι από τριφύλλι αφού συνυπήρχε καλλιέργεια τριφυλλιού και μικρή ποσότητα μέλι από βαμβάκι αφού άργησαν να τρυγηθούν και πήραν και από αυτό. Τελικό συμπέρασμα δείχνει πως είναι ένα ωραίο χαρμάνι που μόλις καταλαβαίνεται η άγνωστη μέχρι τώρα σε μας γεύση του ήλιου.
  • Σε συνδυασμό με τα τριφύλλια το καλαμπόκι και το βαμβάκι, νομίζω πως αξίζει η εκμετάλλευση του ήλιου. Λέω νομίζω γιατί μόνο από μια χρονιά τα συμπεράσματα δεν αρκούν.

Του χρόνου να ‘μαστε καλά για περισσότερα.


Καλό δεκαπενταύγουστο!

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η μηχανή του τρύγου


Είχε γράψει κάποτε ο συγχωρεμένος ο φίλος μας ο μελισσοΝίκος πως αυτές οι μηχανές καλές είναι, αλλά να μην χαλάσουν τα φρένα. Είχε καιρό που κροτάλιζε και τα φρένα δεν λειτουργούσαν αλλά αφού συνέχιζε να δουλεύει δεν τις έδινα και πολύ σημασία. Έλεγα άφησε την όσο πάει και δίσταζα να την ανοίξω. Προχθές πάνω στον τρύγο η μηχανή τερμάτισε.

Την άνοιξα με δισταγμό από περιέργεια……..και τελικά τα πράγματα ήταν απλά.

Δυό ρουλεμαν ένα ρινγκ και δυό φελλά. Ένα του συμπλέκτη που το βρήκα και το αντικατέστησα και ένα του φρένου που δεν το βρήκα. Με τη ρύθμιση όμως έγινε προσωρινά αλλά θέλει αντικατάσταση με την πρώτη ευκαιρία που θα το βρω. Όσοι έχετε μηχανή 8άρα Γλκαβά λοιπόν μην διστάζετε να επιχειρήσετε επισκευή συμπλέκτη-φρένου αν σας αφήσει. Δεν χρειάζεται ούτε να καν να κατέβει το μοτέρ. Αφαιρέστε μόνο το καπάκι του συμπλέκτη βγάζοντας τα τρία ασφαλιστικά βιδάκια, το λεβιέ και το καλώδιο.

Καλούς τρύγους.






Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΟΧΙ στους αλόγιστους και παράνομους ψεκασμούς

Αν γράψω για τον θάνατο των μελισσιών από τους αλόγιστους και παράνομους ψεκασμούς ίσως παρεξηγηθώ ότι το κάνω από συμφέρον γιατί είμαι μελισσοκόμος. Γι’ αυτό αναλογιστείτε μόνο την ζημιά που προκαλούν οι αλόγιστοι ψεκασμοί με τα διάφορα δηλητήρια στη φύση και σε μας τους ίδιους. Ας ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΘΟΥΜΕ σωστά στην ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων και τη σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων και των κενών συσκευασίας πριν καταλήξουν στο ποτήρι μας ή στο πιάτο μας. Τα φυτοφάρμακα δεν σκοτώνουν μόνο τις μέλισσες… σκοτώνουν εμάς τους ίδιους!