Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Θέλω η δόλια να πετάξω, μα δεν έχω τα φτερά....

Εκ γεννηθείς ανάπηρη (στερείται του αριστερού μεγάλου φτερού). Έκανε προσπάθεια για πτήση ζευγαρώματος αλλά δεν είχε τα προσόντα και επειδή οι κηφήνες δεν ζευγαρώνουν στο έδαφος καταδικάστηκε με την ποινή του θανάτου.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η άγρια σπαραγγιά

Ένα ακόμη καλό μελισσοκομικό φυτό που ανθίζει αυτή την εποχή είναι η άγρια σπαραγγιά.

Φυτρώνει μέσα σε θάμνους για να προστατεύεται από τα ζώα. Δίνει νέκταρ και αρκετή γύρη και βοηθά την ανάπτυξη των μελισσών.

Η τελευταία βροχή την ευνόησε και τα χιλιάδες ανθάκια της προσελκύουν αρκετές μέλισσες σχεδόν όλη μέρα.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Εις μνήμην....

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που ο φίλος μας ΜελισσοΝίκος ή ΜελοΝίκος ο δικός μας Νίκος Αγγελέτος έφυγε από τη ζωή.


Από ένα λάθος όμως λίγο πριν πεθάνει καταστράφηκε και το αγαπημένο του blog. Σε μας που τον γνωρίσαμε από κοντά και σε άλλους που τον γνώρισαν μέσα από το blog η απουσία του μας ήταν αισθητή.

Ευτυχώς που ο αγαπητός φίλος μας Κώστας (www.bees.gr) κρατούσε μέσα από το RSS κάποια posts και φρόντισε καταβάλλοντας αξιέπαινες προσπάθειες να επαναφέρει αρκετά από αυτά και να φτιάξει ένα blog αφιερωμένο στο ΜελισσοΝίκο ώστε να είναι πάλι ανάμεσα μας.

Μόλις ετελέσθη ένα μεγάλο μνημόσυνο.


Συγχαρητήρια στον αγαπητό μας φίλο Κώστα για την όλη του προσπάθεια!

Τον ευχαριστούμε πολύ


Η σελίδα του ΜελοΝίκου όπως την έφτιαξε ο αγαπητός Κώστας είναι εδώ (melonikos.blogspot.com).

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βαμβάκια και μέλισσες

Η ανθοφορία του βαμβακιού τελείωσε. Όσοι βρεθήκαμε με τα μελίσσια μας κοντά της βιώσαμε άσχημες στιγμές και έχουμε ίδια αντίληψη. Πιστεύω πως πολλοί που στερούνται αυτή την καλλιέργεια θα επιθυμούσαν να μάθουν τι έγινε και πως πήγαν τα μελίσσια και το βαμβάκι.
Ακούστε λοιπόν:
Ο κος Κοκκινούλης έλεγε στα κανάλια……


Τον προσέξατε;;; ……δεν μπορούσαμε να καθίσουμε…….
Πράγματι, μιλάμε για κόλαση!
Οι εφημερίδες κάθε μέρα είχαν άρθρα για πρωτόγνωρη καταστροφή. Τα καταστήματα πώλησης φαρμάκων ξεπούλησαν κάθε ντάν (το ντάν προέρχεται από το φοραντάν, θεοντάν κλπ. ακόμα και το ντεσίς και αυτό με ντ… αρχίζει). Στο τέλος ο κάθε καλλιεργητής έφτιαχνε με ότι φάρμακο έβρισκε κοκτέιλ και ψέκαζε.
Εδώ χαριτολογώντας θα πω πως τόσο mavrik που έπεσε πιστεύω πως θα απαλλαγούμε φέτος από τη βαρρόα!

Όλα αυτά γιατί;
Γιατί το πράσινο σκουλήκι φέτος (ένας εχθρός του βαμβακιού) έδωσε ρέστα. Ήταν η χρονιά του. Κάποιοι μιλούν και για σποντόπτερα. Θα μου πείτε ποιο το διάφορο…το αποτέλεσμα μετράει….
Και γιατί όταν έπρεπε να τοποθετηθούν φερομονικές παγίδες ώστε να γίνει η έγκυρη διάγνωση και να χτυπήσουν το έντομο όταν ήταν ευάλωτο δεν έγινε (βλέπετε οι γεωπόνοι απεργούσαν) και μετά χάθηκε ο έλεγχος. Οι βαμβακοκαλλιεργητές πάθανε ζημιά από 30% έως 80% αλλά διεκδικούν αποζημιώσεις. Οι μελισσοκόμοι σαν κρίκος αυτής της αλυσίδας πάθανε την ανάλογη ζημιά με τους βαμβακοκαλλιεργητές και εκτός του ότι δεν πήραν παραγωγή χάσανε και αρκετά μελίσσια. Τα δε εναπομείναντα μελισσοσμήνη είναι σε κακά χάλια και δεν βλέπω οι μελισσοκομοι να κινούνται για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Τι κάνανε όταν έπρεπε;;;
Έψαχναν να βρουν ποιος μπαίνει στα χωράφια αλλουνού και ποιος έχει την ευθύνη για τους ψεκασμούς.
Γιατί δεν παίρνανε τα μελίσσια τους να φύγουν;
Ήλπιζαν πως μ ένα ψεκασμό άντε δύο θα τελείωνε η ιστορία αλλά το κακό έφτασε σε ορισμένες περιοχές και στους εφτά ψεκασμούς. Αλλά και που να τα πήγαιναν μ αυτή την «ξέρα».

Τώρα;;;
Τώρα οι αγρότες προθερμαίνουν τα τρακτέρ και όπου να ‘ναι θα κατέβουν στους δρόμους για διεκδίκηση αποζημιώσεων (και καλά θα κάνουν) και οι μελισσοκόμοι προσπαθούν να αναστήσουν το Λάζαρο - συγγνώμη τα μελισσάκια τους ήθελα να πω!!!! Έχω αρκετό φωτογραφικό υλικό από πεθαμένες μέλισσες αλλά ας μην στεναχωρηθούμε άλλο με την ανάρτηση τους.

Περαστικά μας και υγεία να ‘χουμε