Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Φεβρουάριος και μελισσοκομικά φυτά 2013



Ο Φεβρουάριος πέρασε με αρκετές ημέρες ηλιοφάνειας, με πολύ καλές θερμοκρασίες αλλά και αρκετές βροχές. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την πρώιμη άνθιση κάποιων λουλουδιών σε σχέση με άλλες χρονιές. Τα μελίσσια εκμεταλεύτηκαν το γεγονός, έκαναν πτήσεις καθαριότητας,
 κουβάλησαν γύρη και λίγο νέκταρ, άνοιξαν γόνους και ανανέωσαν γρήγορα τους γερασμένους πληθυσμούς.

Το σκυλόχορτο ή σκαρτόχορτο (σκάρτο = άχρηστο ακατάλληλο). Τα ζώα δεν το τρώνε, βοήθησε αρχικά με πολύ γύρη χρώματος φιστικί τα μελίσσια μας.


Οι ντόπιες ποικιλίες αμυγδαλιάς βιάστηκαν πολύ.


Τώρα περιμένουμε να ανθίσουν οι φυρανιές οι τεξανές κλπ ποικιλίες βελτιωμένες εντατικής καλλιέργειας.

Το γαλαζούλι - έρπων....

Η γαλατσίδα…

Η καβαλαριά ή αγριόβικος…

Τα σταφύλι του κούκου ή κατά τον Κουτσούκο

Η τσουκνίδα και ο ασφόνδηλος….

Η μαργαρίτα...

Η καλεντούλα....
Το κυπαρίσσι...

και άλλα φυτά...


Αρκετές φορές αυτή την εποχή με τέτοιες καλές μέρες επισκεπτόμαστε τα μελίσσια μας και κάνουμε άσκοπες κινήσεις, τα αερίζουμε, ψάχνουμε για 'ωρα την  βασίλισσα να κάνουμε χειραψία, προσθέτουμε άχτιστα φύλλα κλπ. Ο καιρός δεν σταθεροποιήθηκε 'ομως ακόμα  και τις νύχτες η θερμοκρασία πέφτει αρκετά. Οι κινήσεις μας πρέπει να γίνονται προσεκτικά και οι επιθεωρήσεις να είναι σύντομες (μιλάω για την περιοχή μου).

Παρατηρώντας τα λουλούδια θα βγάλουμε αρκετά συμπεράσματα. Ποια ανθίζουν και πότε και σε σχέση με άλλες χρονιές, ποια επισκέπτονται οι μέλισσες, πόση ώρα κάθονται πάνω σ΄αυτά, αν φεύγουν απ΄ αυτά με γύρη ή χωρίς. Στην είσοδο δειγματοληπτικά από κάποια κυψέλη πιάνουμε από καμιά μέλισσα που επιστρέφει και την πιέζουμε στο θώρακα ελαφρά πάνω στο δάκτυλο μας. Αυτή θα βγάλει ότι έχει στον πρόλοβο και μεις θα διαπιστώσουμε με την γλώσσα μας αν φέρνει νέκταρ ή είναι νεροκουβαλητής (αν κουβαλάει νερό).

Η απόδοση σε νέκταρ ενός φυτού δεν είναι πάντα η ίδια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η νεκταρογόνοι αδένες κάθε άνθους για να εκκρίνουν νέκταρ επηρεάζονται από τον καιρό (ζέστη και υγρασία),  από την ώρα της ημέρας (πρωινές και απογευματινές ώρες υπάρχει μεγαλύτερη έκκριση σε νέκταρ), το μικροκλίμα της περιοχής, το υψόμετρο κλπ.
Θα διαπιστώσουμε πως κάποιες ώρες οι μέλισσες προτιμούν να επισκέπτονται ορισμένα φυτά είτε γιατί το νέκταρ το συγκεκριμένο χρόνο είναι πλουσιότερο σε ζάχαρα είτε είναι πιο εύκολη η συλλογή του, ενώ υπάρχουν πχ αρκετά άνθη  ασφόνδυλου  αυτές προτιμούν τα άνθη της γαλατσίδας.

Γίνεται μια ωραία προσπάθεια από τον Ιχνηλάτη και άλλους φίλους για την αναγνώριση μελισσοκομικών φυτών, κοινό και  επιστημονικό όνομα, αν δίνει γύρη ή νέκταρ το καθένα που ευδοκιμεί, πότε ανθίζει, και αν μπορούμε και πότε να το εκμεταλλευτούμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποκτάται μια πείρα από μελισσοκομική άποψη για την βοτανική αξία κάθε τόπου.


Συνεχίζονται ακόμα οι χειμερινές εργασίες…!


12 σχόλια:

İlhami Uyar είπε...

Dear my friend I wish easily all your jobs,in spring hard wörks time,stay well,regards

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα,να είστε καλά,να μαθαίνουμε κι εμείς οι νεότεροι!
Πείτε μου,αν θέλετε,τί σημαίνει "πίκρισμα" μελισσίων και ποιά είναι η χρησιμότητά του όρου;
Ευχαριστώ,Ανδρέας

Θωμάς είπε...

Κάνω και εγώ μια προσπάθια για τα φυτά της περιοχής μου. Αυτό το σκυλόχορτο και το γαλαζούλι ψάχνω τις επιστημονικές ονομασίες αλλά δεν τα καταφέρνω. Η γαλατσίδα είναι έτοιμη να σκάσει αυτές τις μέρες. Την Ανεμώνη δούλεψαν αρκετά και έβαλαν γύρη σκούρο χρώμα τον Φεβρουάριο ( Κόνιτσα ) και ακόμη την δουλεύουν. Κάθε ποστ για τα φυτά προσθέτει γνώση. Ας πούμε πότε άνθισε η γαλατσίδα στον Βόλο ? Να υπολογίσω στο περίπου την διαφορά με την Κόνιτσα.
Θωμάς.

Koutsoukos Kostas είπε...

Πηγή γνώσης όπως πάντα. Να δεις που άνοιξες θέματα όμως. Στοίχημα οτι μεγάλο ποσοστό του αναγνωστικού κοινού τις ερχόμενες μέρες θα μιλάει λιγότερο, γιατι επιστρατεύοντας υπερβάλοντα ζήλο και τη γλώσσα τους, θα δοκιμάσουν την εργάτρια για να δουν αν φέρνει νερό ή γύρη.

Θυμίζω ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Πλακούτση για τα φυτά, το οποίο όμως δεν κατάλαβα ποτέ αν έβγαλε δευτερο τόμο.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Θεοδόση για τις αναρτήσεις σας.Είστε ο ηλεκτρονικός δάσκαλος πολλών νέων μελισσοκόμων.Συνεχίστε να εμπλουτίζετε τις μελλισοκομικές μας γνώσεις.

markos aliprantis είπε...

Bασική δουλιά του μελισσοκόμου είναι η παρακολούθηση των μελισσιών και με τι ανθοφορίες δουλεύουν την κάθε εποχή.Βλέπω ο Αρης έγινε θηρίο.Καλή συνέχεια.

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Γειά σου Θεοδόση , πάντα επίκαιρος !!

Μαρία είπε...

Με το καλό να στρώσει ο καιρός και να αρχίσει η χρονιά για τους μελισσοκόμους...

Γιάννης Γιάνναρος είπε...

Αυτό το σκαρόχορτο Mercurialis annua το πετάνε πολύ καλά Γενάρη και Φλεβάρη στον Υμηττό.

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Αγαπητέ Ανδρέα εν ολίγοις για να σου λύσω την απορία πίκρισμα κατά κάποια έννοια σημαίνει να περάσουμε τα μελίσσια μας από κάποια καλή ανθοφορία με αρκετή και δυνατή γύρη πριν η μετά από κάποια καλή μελιτοσυλογή. Πχ αν περάσουμε τα μελίσσια απ την καστανιά αυτά στα βαμβάκια θα δουλέψουν πάρα πολύ καλά αν όμως τα μελίσσια απ τον έλατο πάνε συνέχεια στα βαμβάκια σίγουρα δεν θα δουλέψουν καλά. Και αν τα μελίσσια απ το πεύκο [γλυκό] πάνε στη σουσούρα [ ρείκι ]πικρό[πολύ γύρη δυνατή] θα βγάλουν το χειμώνα παλικαρίσια.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριαστώ πολύ,οπότε κατά κάποιον τρόπο,η γύρη είναι που τα "πικρίζει" και τα φτιάχνει,
τα άνθη θεωρούνται πικρά ενώ οι μελιττοφορίες γλυκές;!

Γιάννης είπε...

Για την γαλατσίδα που αναφέρεις ότι την προτιμούν και δεν πάνε στον ασφόδελο, προφανώς είναι μία ποικιλία όχι τόσο συνηθισμένη, έχει ύψος πάνω από 1 μέτρο και δίνει καλή ανάπτυξη στα μελίσσια, με μπόλικη γύρη και νέκταρ. Αυτό το φυτό απέχει από τα δικά μου μελίσσια 900 μέτρα κι όμως το προτιμούν καλύτερα από τον ασφόδελο που είναι στα 400 μετρα.