Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Γενική συνέλευση ΟΜΣΕ



Χθές Σάββατο 16-2-2013 στη Λάρισα την έδρα της ΟΜΣΕ μελισσοκόμοι εκπρόσωποι μελισσοκομικών συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα από Έβρο εως Γιάννενα και Κρήτη συναντήθηκαν και πραγματοποίησαν την ετήσια γενική συνέλευση όπου συζήτησαν προβλήματα των Ελλήνων μελισσοκόμων και δρομολόγησαν λύσεις. 


Ήταν μια καλή ευκαιρία συνάντησης φίλων απ’ όλη την Ελλάδα.


Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Εκδρομή στην Πόλη



 


Για δεύτερη χρονιά φέτος επισκεφτήκαμε την Πόλη. Όπως γράψαν συνάδελφοι στα περσινά σχόλια έτσι ακριβώς συμβαίνει (όποιος πάει στην Πόλη μια φορά ο νους του μένει εκεί και η καρδία θέλει να ξαναπάει).

Από την ώρα που πατήσαμε το πόδι μας στην Πόλη είχαμε τρία μερόνυχτα μόνο να την γνωρίσουμε. Όσο την ψάχνεις τόσο την ανακαλύπτεις αλλά δεν την χορταίνεις. Σε μαγεύει μέρα και νύχτα. Οι παρακάτω φωτογραφίες τα λένε καλύτερα…

Μέσω του διαδικτύου γνωρίσαμε κάποιους γείτονες που και αυτοί ασχολούνται με την μέλισσα. Η μελισσοκομία ενώνει λαούς και  η μέλισσα  μας έφερε κοντά πέρυσι. Φέτος; Εε τι περιμένατε μας έφερε ακόμα πιο κοντά! Καθόλη τη διάρκεια που μεσολάβησε από πέρυσι μέχρι φέτος υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία και δε βλέπαμε την ώρα πότε θα ξανασυναντηθούμε. Παρασκευή πρωί πρωί συναντηθήκαμε με τον φίλο Ilhami και γυρίσαμε αρκετά μέρη της Πόλης μαζί. Ξαναεπισκεφτήκαμε την Αγιά Σοφιά και πάλι δεν την χορτάσαμε….

Το μπλε τζαμί….
Το Τοπ καπί….

Τον ιππόδρομο…
Το υδραγωγείο…
Την Παναγία των Βλαχερνών...
Το πατριαρχείο…


Το φεστιβάλ όπου μας έγινε υποδοχή στην είσοδο από τον πρόεδρο... 
...και εγκάρδιες συναντήσεις με γνωστούς από πέρυσι μελισσοκόμους.

Το Σάββατο επισκεφτήκαμε το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ....
  ...και κάναμε κρουαζιέρα στο Βόσπορο.

Ξαναεπισκεφτήκαμε το Φεστιβάλ όπου συναντήσαμε τον φίλο Ali Turk, τον φίλο μας γιατρό Muhtesem Turucs, τον Ilhami, τους κυρίους Kadioglou, Santri Dimercioglou, Ali Osman, Adam Yamak, τον δάσκαλο Efraim Korkut.






Ο φίλος  Saim Ahmet εδώ έδωσε ένα πολύ ωραίο μπρελόκ δώρο στο Θωμά με την μασκότ βασίλισσα!

Ο γιατρός δίνει τα δώρα του...
Ο Ali Turk δίνει τα δώρα του...
Ο Ilhami δίνει τα δώρα του...
Ο Yamak δίνει τα δώρα του...


Κατόπιν προσκεκλημένοι επισκεφτήκαμε το Gebze.

Εδώ τρία μελισσάκια του φίλου Ilhami κάτω από το παράθυρο του. 
Αν και η ώρα περασμένη, επισκεφτήκαμε ένα μικρό μελισσοκομείο του, ανοίξαμε ένα μικρό μελισσάκι που παρά το ακατάλληλο της ώρας και την ενόχληση που του κάναμε ήταν ήσυχο και φιλικότατο.


Τα μελίσσια τους αυτή την εποχή βρίσκονται (διαχειμάζουν) αρκετά χιλιόμετρα νότια στην Μερσίνα. Φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι του Ihami όπου  η σύζυγος του με την νύφη του μας κέρασαν το παραδοσιακό Αριάνι με πίτα και πολύ ωραίο μπακλαβά. 
Τους ευχαριστούμε πολύ!
 Αρκετές ώρες συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τις μέλισσες και τους χειρισμούς. Η φιλοξενία ήταν απερίγραπτη και θα μας μείνει αξέχαστη!
Εύχομαι να είμαστε γεροί να ξανασυναντηθούμε και του χρόνου.

Λουλούδι της Ανατολής...

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ο θεός να μας φυλάξει…




Ο πατριώτης κύριος Χρήστος Αργυρίου τον οποίο γνωρίσαμε  στην ανάρτηση οι «Μέλισσες στον Καναδά» μου έστειλε τις παρακάτω φωτογραφίες…

 

Τι τρομακτικό όπως βγαίνουν αυτά τα παράσιτα μέσα από την μέλισσα εε;!!!

Συγκεκριμένα γράφει:
 «Αγαπητέ Θεοδόση
Σ'ευχαριστώ που με θυμίθηκες, και τα ειπαμε στο τηλέφωνο.
Τους χαιρετισμούς μου σε ολους σας.
Οι φωτογραφίες πάρθηκαν απο τον David,οχι πολύ μακρια απο το Winnipeg.
»

Ο David πιστεύει ότι είναι σκαθάρια λάρβες...
 












....που προέρχονται από παράσιτο της οικογενείας Meloidae. Τα σκαθάρια (κολεόπτερα) Meloidae κατά την διάρκεια μιας αμυντικής έκκρισης μιας ουσίας - catharidin (χημικής και δηλητιριώδης) παράγονται αυτά τα σκαθάρια λάρβες τα οποία περνάνε πολλά στάδια προνυμφών. 

Οι προνύμφες σε ένα από αυτά τα στάδια είναι εντομοφάγες με προτίμηση στις μέλισσες. Ενώ οι ενήλικες αργότερα τρέφονται από τα λουλούδια και τα φύλλα.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε μόνο σε ένα μελισσοκομείο με περίπου 30 σμήνη.

Τον ευχαριστούμε πολύ και πάλι για το υλικό που μας έστειλε και τις πληροφορίες και ευχόμαστε να μην υπάρξει παρόμοιο περιστατικό σε άλλο μελισσοκομείο σε όλο τον κόσμο.